Függőségek és pszichés betegségek gyógyítása az integrált pszichoterápia segítségével (x)

Belekerülni egy függőség vagy valamilyen pszichés probléma (depresszió, kiégés, szorongás stb.) csapdájába sokkal egyszerűbb, mint kijönni onnan. Ez utóbbi segítség nélkül általában nem is megy, szakértő bevonására és hatékony terápiára van szükség a sikerhez. 

Olykor az sem elegendő, hogy heti 1-2 alkalommal konzultáltunk egy szakemberrel, hanem ennél intenzívebb, bentlakásos jellegű kezelésre van szükség, akár a balatonfűzfői Swan Lake Központban. Az intézményben integrált pszichoterápiával gyógyítanak olyan betegeket, akiknek az ambuláns kezelés már nem elegendő.

összekapcsolodó kezek

Mi a lényege az integrált megközelítésnek?

Az intézet egy olyan kezelési módszert alkalmaz, melyben több különböző metódust is vegyítenek. Ennek egyrészt az a célja, hogy kiderüljön, milyen tényezők vezettek a probléma kialakulásához, másrészt segít beindítani a változást, melynek segítségével a páciens a rehabilitáció után valóban új lapot nyithat az életében. Ennek eredménye, hogy a gyógyulás folyamata rövidebb idő alatt lezajlik, az eredmények pedig tartósak maradnak. 

A központban töltött 4-6 hét mintegy katalizátorként működik: segít megérteni a páciensnek, hogy melyek azok a problémák, amik a betegsége kialakulásához vezettek, és megérteni, hogy eddig miért nem hagyott fel az önpusztító életmóddal.

Hisz legyünk őszinték: az alkoholisták és drogfüggők zöme maga is nagyon jól tudja, hogy amit tesz az helytelen, és káros az egészségére, mégsem tudja abbahagyni, hiszen a függősége nem engedi. A tudás önmagában még nem elég ahhoz, hogy véghez is tudjuk vinni a változást.

Okok a függőség hátterében

Az integrált pszichoterápia során nemcsak a tüneteket kezelik (tehát magát a függőséget) hanem feltárják azt is, hogy mi vezetett el a szerhasználathoz. Egy mérgező munkahelyi környezet? Egy stresszes párkapcsolat? A magányosság és a szeretethiány? 

Ez csak néhány azon tényezők közül, amik hosszú távon oda vezethetnek, hogy az illető nem lát más kiutat, mint a rendszeres alkohol- és drogfogyasztást, amivel legalább elviselhetővé teheti a mindennapokat. 

Ezen okok feltárása már egy nagy lépés az újrakezdés felé. Ezzel együtt el lehet kezdeni dolgozni azon, hogy miképp alakítsunk ki egy olyan új életet, amiben tényleg boldogok és kiegyensúlyozottak lehetünk.

A támogató közösség jelenléte

A komplex terápia rengeteg csoportos foglalkozást is tartalmaz, nem véletlenül. Az ember ugyanis társas lény, szüksége van emberi kapcsolatokra. Ha pedig egy olyan közegbe kerül be, ahol ítélkezés és vádaskodás helyett támogatást és megértést kap, az nagyban előrelendíti a gyógyulás folyamatát.

A csoportterápián résztvevő személyek bizonyos szempontból sorstársaknak tekinthetőek, hiszen mindannyiuknak hasonlóak a problémáik, és azért vannak itt, mert meg szeretnének változni. Ez a közösségi eszme olyan erőt ad, ahol a tagok egymás támogatásával, együttesen indulnak el a gyógyulás rögös útján.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés