Hogyan befolyásolja az alacsony alvásidő és az étkezés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását felnőtteknél? (x)

A szakemberek ma már tudják, hogy a cukorbetegség kialakulásához számos tényező hozzájárulhat, többek között az alacsony alvásidő és az étkezési szokások is befolyásolják. A kockázatok ismeretében sokat lehet tenni a megelőzésért.

Alacsony alvásidő – de mennyi az ideális?

Ha valaki részt vesz a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén számos olyan ismeretet szerezhet, amivel az egészségmegőrzést támogathatja. Az alvás is olyan alapvető emberi szükséglet, ami ha nem kerül kielégítésre, problémák sorát indíthatja el. Sokan alszanak 7 óránál kevesebbet naponta, ami rövid alvásidőnek számít.

alvó nő

A hosszabb ideig fennálló elégtelen alvás komoly egészségügyi rizikókkal jár, például növeli a 2-es típusú cukorbetegség (T2D) kialakulásának kockázatát is. Egy metaanalízis eredményeként megállapították, hogy 7 óra alatt minden egyes órányi alvásveszteség mintegy 1,09-szeres szorzót jelent. Számos kísérleti tanulmány azt is kimutatta, hogy kedvezőtlen hatása van a glükóztoleranciára és az inzulinrezisztenciára az akut alváskorlátozásnak is.

A rövid alvásidő negatív hatása kompenzálható testmozgással

Egy kísérleti tanulmány szerint bebizonyosodott, hogy a napközben végzett magas intenzitású intervallum edzés az alváskorlátozás glükóz anyagcserére gyakorolt káros hatásait ellensúlyozhatja. Azok az érintettek, akik keveset alszanak, de mellette rendszeresen mozognak, alacsonyabb kockázattal rendelkeznek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából.

A rövid alvásidő és az egészséges étrend kapcsolata

Az egészséges étrend hatékonysága tudományosan jól megalapozott a T2D kockázatának csökkentésében, de hogy milyen mértékben tudja ellensúlyozni a kevés alvással járó T2D kockázatot, még nem vizsgálták hosszan.

Olyan kutatási terület, ami kihívást jelent, hiszen a rövid alvás eleve hajlamosít az egészségtelen étkezési szokásokra. Egy 2024-es tanulmány, az Egyesült Királyság Biobankjának adattárából 247 867 résztvevőt adatait vizsgálta, aminek során az étrendet is figyelembe vette, amikor a rövid alvásidő és a T2D előfordulásának összefüggéseit elemezte. 

A következő megállapításokra jutottak:

  • A rövid alvásidő összefügg a T2D kialakulásának növekvő kockázatával. 
  • Az alváshiány azzal járulhat hozzá a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, mert csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, túlsúlyba kerül a szimpatikus idegrendszer aktivitása és megváltozik a bél mikrobióta összetétele is.
  • Azok az étrendek, amelyek magas arányban tartalmaznak növényi alapú ételeket, csökkentik a T2D kockázatát, a fejlett országokban elterjedt étkezési minta, amit a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása jellemez, ezzel ellentétes hatású.
  • Kiderült: az egészséges étkezési szokások nem feltétlenül csökkentik a rövid alvás okozta T2D kockázatot.

A rövid alvásidőnek káros anyagcsere következményei lehetnek – ezt mindenkinek figyelembe kell vennie akkor, amikor kevesebbet alszik 7 óránál.

(x) hirdetői tartalom