3 tipp, amit érdemes ellesned a perfekcionistáktól (x)

Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik folyton a tökéletességre törekszenek, és csak akkor elégedettek magukkal, ha minimum 100%-os teljesítményt nyújtanak. Bár a perfekcionizmus hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő, de ezeknek az embereknek több jó tulajdonságuk is van, lássuk ezeket!

Precízség

A perfekcionisták általában magukkal szemben is óriási elvárásokat támasztanak, hiszen mindig, minden területen a legjobb teljesítmény akarják nyújtani. Ezért a precízségük mindenre kiterjed, legyen szó akár a munkáról vagy a magánéletről. Velük soha nem fordulhat elő, hogy elfeledkeznek egy megbeszélésről, nem az alkalomhoz illő öltözetben jelennek meg valahol, vagy készületlenül prezentálnak egy meetingen.

Mindemellett otthon is a maximumot nyújtják, a lakás sosem lehet rendetlen, a szennyeskosár nem telhet meg színültig, és nem tudnak nyugodtan pihenni, amíg mosatlan edények sorakoznak a konyhában. Bár nem kell (és nem is lehet) az élet minden területén egyszerre tökéletesen teljesíteni, de ha rád eddig inkább a káosz volt a jellemző, akkor szép lassan kezdj el több gondot fordítani az életed egy-egy kiszemelt szegmensére, és abban próbálj meg precízebbé válni.

Szervezettség

Aki perfekcionista, az szinte percre pontosan megtervezi minden napját, nincsenek felesleges „üresjáratok”, hiszen szereti hasznosan tölteni az idejét a semmittevés helyett. Ezért meglehetősen jó kapcsolatot ápol a határidőnaplókkal és a „to do” alkalmazásokkal, amelyekbe rögzíti az összes teendőjét, és persze azonnal kipipálja, amivel elkészült.

Egy ilyen ember még azt is előre megtervezi, hogy mettől meddig szán időt például a hobbijára vagy a kikapcsolódásra; ha te folyton időhiánnyal küzdesz, és nem érted, hol csúszol el, akkor neked is érdemes egy előzetes menetrend szerint összeállítani a napi teendőidet.

Ha például van egy kedvenc rádióműsorod, amit néha azért hagysz ki, mert egyszerűen elfelejted, akkor keresd ki a kezdés idejét a MyOnlineRadio weboldalán a műsorújságban, és ezt is jegyezd fel a listádba. Persze ne felejts el értesítést sem beállítani, amihez használhatod az oldalon található kis csengő ikont is!

Pontosság

Egy perfekcionista a tökéletesség bűvkörében él, így nála az olyan hibák, mint például a késés, egyszerűen elfogadhatatlan. Legyen szó akár munkahelyi vagy családi, baráti programról, szinte biztos, hogy az elsők közt érkeznek meg a találka helyszínére, már jóval a megbeszélt időpont előtt.

Ha te viszont notórius késő vagy, akkor érdemes átvenned ezt a szokást is, és hamarabb elindulni, hogy például nem várt közlekedési akadályok esetén is időben odaérj. Bár a kötetlenebb találkozókon pár perc késés még nem akkora gond, de ha például orvoshoz vagy ügyintézésre van időpontfoglalásod, akkor nem csak hatalmas illetlenség elkésni, hanem akár azzal is szembesülhetsz, hogy mire odaérsz, már nem fogadnak!

(x) Hirdetői tartalom