Az italkészítés és -tárolás fontos aspektusa a csíra- és baktériummentesség biztosítása. Ahogy egy minőségi bor íze is romolhat egy nem megfelelően tisztított üveg miatt, úgy az ásványvizek, üdítők és más italok minősége is veszélybe kerülhet.
Hogyan lehet azonban garantálni, hogy a palackozási folyamat során minden kórokozót hatékonyan eltávolítsanak? Az UV-C lámpák csíraölő szerepe évtizedek óta ismert, de mit rejt valójában ez a régi-új technika?
UV-C technológia: régi megoldás, új kihívások
Az UV-C, vagyis germicidlámpák 253,7 nm-es hullámhosszon fejtenek ki hatásos csírátlanító hatást. Ez a fajta sugárzás a problémás területeken – legyen az egy palackozóüzem vagy raktár – különösen hatékony. Az eszköz nem igényel vegyi anyagokat, sem kiegészítő kezeléseket, így környezetbarát alternatíva a hagyományos fertőtlenítési módszerekkel szemben.
Mivel a levegő minősége minden élelmiszeripari vállalkozás számára kulcsfontosságú, Hollandimpex Kft berendezései a falra szerelve vagy mobil megoldásként is használhatók. Ezek az eszközök zárt térben, éjszakai órákban vagy munkaszüneti napokon is üzemelhetnek. Egyes helyeken akár folyamatosan is használhatók. Azonban fontos megjegyezni, hogy az UV-C sugárzásból származó potenciális veszélyeket mindig megfelelő óvintézkedésekkel kell kezelni.
Hogyan befolyásolja a légtér tisztaságát?
A palackozóüzemekben a levegő fertőtlenítése kritikus lehet. A gyártási folyamat során a levegő tisztasága elsődleges szempont, hiszen a baktériumok és vírusok közvetítő közeget kereshetnek a légkör apró cseppjeiben. Ezt a problémát hatékonyan kezelhetjük két módszer segítségével: központi légtisztító rendszerekkel vagy helyben telepített berendezésekkel.
Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy a levegőt áramoltassuk, majd UV-C sugárzásnak tegyük ki, így tartósan baktériummentes környezetet biztosítva. Érdekes, hogy mindezt zárt, biztonságos módon is elérhetjük, így a közeli dolgozókat nem érintik a sugárzás esetleges káros hatásai.
Speciális megoldások konkrét feladatokra
A palackozószalag példáján keresztül könnyen belátható, hogy a palackozási folyamat mely részei kezelhetők hatékonyan UV-C lámpákkal. A palackok belső sterilizálása kihívás, mivel a fény nem hatol át az üvegen vagy PET palackon. Henger alakú palackok esetén viszont a tetejükről besugározhatók, ami segíti az eljárást. Ehhez hasonlóan a kupak és a töltőgép legérzékenyebb pontjai is kezelhetők ezen technológiával.
Az UV-C/germicid lámpák használata nemcsak a felszíneken, de a palackozás kritikus pontjain is lehetséges, így az üzemelés során a termékek megszokott minőségét biztosíthatják. Természetesen mindezt úgy, hogy a vállalkozásoknak nem kell az üvegszilánkok miatt aggódniuk.
hirdetői tartalom (x)