A gyász és annak szakaszai

A halállal való találkozás minden emberre különbözőképpen hat.

Vannak, akik könnyedén képesek kezelni az ezzel kapcsolatos dolgokat, viszont a legtöbb emberben egyfajta félelem uralkodik el, ha a halálról esik szó. A haláltól való félelem vagy a gyász pedig bennük leggyakrabban szorongást és lelki feszültséget kelt. A legfontosabb, hogy merjünk minderről beszélni, ismerjük meg a gyásszal járó folyamatokat, és legyünk tisztában azzal, miképp segíthetünk magunkon ebben az időszakban.

gyász, gyertya, halál

A haldoklás megkönnyítése és a gyász előkészítése

Amikor egy szerettünk haldoklik, az egy nagyon nehéz időszak. Fontos, hogy ekkor semmiképp se hagyjuk magára még akkor sem, ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek a jelenlegi állapotában látni őt.

Ugyanis a nyugodt környezet, a szeretett személlyel való beszélgetés, félelmeinek és szükségleteinek megosztása megkönnyítheti a haldoklás folyamatát. A hozzátartozóknak pedig lehetőségük adódik elbúcsúzni szerettüktől, amely előkészíti a gyászolást, és megkönnyíti a gyász időszakát.

A gyászfolyamat szakaszai

A gyászfolyamat lezajlása nagyon sok tényező függvénye. Egyrészt függ az adott személy belső lelki erejének és a kapott támogatás mértékétől, az elhunyttal való kapcsolattól, valamint attól is, hogy egy-egy veszteséget miképpen tud az adott személy feldolgozni.

Általában azonban a gyász szakaszai a legtöbb embernél megegyeznek. Az első fázist leginkább az értetlenség és hitetlenség jellemzi. A hozzátartozó nem képes felfogni, hogy szerette elhunyt. Ez alól kivételt képez az az eset, amikor az adott személy már hosszú ideje szenved egy súlyosabb betegségben, így van idő felkészülni az esetleges halálra.

Egy súlyosabb betegség kiderülése lelki terhet jelent nem csupán az érintettnek, de a hozzátartozók számára is. Így javasolt, hogy mindegyik fél a felmerülő kérdéseit és az ezzel járó szorongásait egy hozzáértővel megtárgyalja, aki nem csupán a haláleset feldolgozását segíti, de a gyászfolyamatában is támogatást nyújt.

A gyász első szakaszát a pszichés fájdalom követi, amely egy sokkal hosszabb folyamat. Gyakori ebben az időszakban a panaszkodás, a hangulatingadozás, a mások iránt érzett düh és a bűntudat.

A gyász végül a veszteség elfogadásával fejeződik be. Bár még ekkor is előfordulhat sírás, az elvesztett személy utáni vágyódás, viszont egyre inkább megjelenik a remény és az öröm.

A komplikált gyász ismérvei

Amennyiben a gyász folyamata nem megfelelően zajlik le, komplikált gyászról beszélünk. Ebben az esetben gyakori, hogy a hozzátartozó összes gondolata a halott körül kering, nem tud és nem is akar mással foglalkozni. De ennek a teljes ellentéte is ide sorolható, amikor valaki képtelen a gyászra. Komplikált gyász esetén mindenképpen tanácsos pszichológus szakember segítségét kérni, aki képes felszínre hozni a problémát és megoldást találni rá.

(x) A cikk támogatói tartalom.

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés