Így válasszunk szemeteszsákot (x)

Sokan nem foglalkoznak a szemeteszsák kiválasztásával, csak leveszik az elsőt a polcról, amit találnak. Azonban ez akár gondot is okozhat használat közben, mert nem minden típus jó minden feladatra. Főleg igaz ez ipari környezetben. Nézzük is meg, hogy miként érdemes választani, mire kell odafigyelnünk közben.

Mindenhol szükség van szemeteszsákokra

A hulladékgyűjtés alapja, hogy beszerezzük a megfelelő szemeteszsákokat. A háztartásban is szükség van erre, hát még az intézményekben, vendéglátóhelyeken vagy ipari létesítményekben. Ezzel tudjuk biztosítani azt, hogy sokkal higiénikusabban és gyorsabban tudjuk gyűjteni a hulladékunkat. De nem mindegy, hogy hol, milyen zsákot használunk erre a célra. Ezért megnézzük most a tulajdonságaikat, és átbeszéljük, hogy mikor, mire érdemes figyelni.

szemeteszsák

Újrahasznosított anyagok használata

A szemeteszsákok sok esetben újrahasznosított anyagból készülnek. Így ha számunkra fontosak a környezetvédelmi szempontok is, akkor keressük a kifejezetten ilyen alapanyagból készülteket. Ezzel valamivel zöldebb lesz az anyagbeszerzésünk, és a döntésünkkel segítjük még jobban elterjedni az újrahasznosítást is.

Az anyaghasználatnál még érdemes megemlíteni, hogy a hagyományos PE alapanyag helyett a prémium szemeteszsákok HDPE anyagból készülnek, melyek azonos anyagvastagság mellett is erősebbek a PE-nél.

Méret

Nagyon fontos, hogy megfelelő méretűt válasszunk. A kuka vagy egyéb szemetesgyűjtőbe helyezett zsákok zárt aljú tárolóedény esetén érjenek le teljesen az aljára, a szájuk pedig ölelje körbe a felső részt. Ha ezt csak nagyon feszítve, éppen lehet csak megoldani, akkor eggyel nagyobbra érdemes váltanunk. Sokkal könnyebb lesz azt a méretet használni.

Anyagvastagság

Még részben az előző bekezdéshez tartozik, hogy valószínűleg a kisebb méret vékonyabb anyagvastagságot is jelent egyúttal. De ez nem gond, ugyanis ezeket a típusokat jellemzően olyan helyeken alkalmazzuk, ahol egyáltalán nem fognak nagy terhelést kapni, nem kell nagy súlyt kibírniuk.

Emellett vannak olyan speciális típusok is, mint a sitt tárolására alkalmas, extra nagy anyagvastagságú szemeteszsákok.

A színek

Ha az olcsóbb típusokat keressük, akkor válasszunk a feketék közül, melyek jellemzően a legolcsóbbak, és újrahasznosított alapanyagból készültek. Ezekre a jó nyúlási érték is jellemző, így ha nagy terhelés éri őket, akkor is sokáig kitartanak és nehezebben szakadnak el.

A színes zsákok ezzel ellentétben jellemzően magasabb árfekvésűek. Ez a színező anyag miatt és az alapanyaguk típusából adódóan van így.

De a színeknek sok esetben nagy hasznát vesszük. Színek alkalmazásával sokkal könnyebb megtanítani valakit például a szelektív hulladékgyűjtésre.

Kiváló megoldás egy hatalmas irodába, hogy zöld kukászsákokat helyezünk egyes kukákba, amibe csak papírt lehet dobni. Az egyéb hulladékot pedig csak a megszokott fekete vagy kék színű kukászsákkal felszerelt kukákba dobhatjuk.

Érdemes kísérletezni a különböző színekkel, kreatívan használni őket.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés