Videós álláspályázat: spóroljunk időt, energiát és pénzt! (x)

A Covid-19 berobbanása számos változást hozott a munkaerőpiacon is, többek között elterjedtek az olyan kiválasztást segítő megoldások, mint a videós álláspályázat. 

Nagyon sok munkáltatónál volt tapasztalható, hogy egy az egyben átálltak a teljes online toborzásra és kiválasztásra. Ráadásul közülük sokan nem is tértek vissza teljesen a hagyományos megoldásokhoz. Nem véletlenül. Lássuk miért!

Mi az a videós álláspályázat?

A videós álláspályázatról mindent részletesen megtudhatunk a SzolnokÁllás https://szolnokallas.hu/videos-allaspalyazat-eloszures oldalán olvasható tájékoztatóban. 

online állásinterjú

De azért nézzük a lényeget, röviden. Álláshirdetések során alkalmazható videó formátumú előszűrőként használják. Méghozzá a kiválasztási folyamat elején alkalmazzák, amikor az álláspályázatát benyújtja a jelentkező.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az állás kiírásakor előre megadunk kérdéseket, melyekre várjuk a választ az adott jelentezőtől. Az álláskereső rögzíti a saját kamerájával vagy telefonjával a videót, melyben megválaszolja számunkra a feltett kérdéseket. És ez lesz maga a videós álláspályázat.

Ez nem összekeverendő a valós idejű online állásinterjúval, és a bemutatkozó videóhoz sincs köze. Ez egy külön műfaj. Itt nem kell önmagáról mesélnie a jelentkezőnek, és a túloldalt sem ül a HR-es vagy egy vezető, hogy kérdéseket tegyen fel. Pusztán egy előre rögzített, konkrét kérdésekre adott válaszokról szól a felvett és elküldött videó.

Mire jó a videós álláspályázat?

Hogy mennyire jó, az csak azon múlik, hogy milyen jó kérdéseket teszünk fel! Nagyon hasznos eszköz tud lenni a megfelelő kérdésekkel. A kapott válaszokból számos dolog kiderülhet, így ez egy olyan lehetőség, amit kár lenne kihagyni!

Ráadásul nemcsak maga a válasz lehet hasznos, hanem az is, hogy már a személyes interjú előtt látjuk a jelentkezőt. Megtekinthetjük, hogy viselkedik, milyen a kommunikációs készsége, hogyan beszél. Kiváló alkalom ez a jelentkezők előszűrésére.

Miért érdemes használni a videós álláspályázatokat?

Már önmagában az sokat elárul egy jelentkezőről, hogy hajlandó-e egy ilyen videós válaszra. Aki nem elég elhivatott az adott állás kapcsán, az nem fog eljutni idáig sem. Ellenben aki megteszi ezt, bármennyire is kellemetlen esetleg számára, az máris letett valamit az asztalra, kvázi átjutott az első rostán.

A videóban láthatjuk és hallhatjuk a jelentkezőt, így a testbeszédére, az asszertív kommunikációjára is figyelhetünk. Valamint természetesen a beszédkészségére, arra miként és mennyit beszél. Vannak munkakörök, ahol ez mind-mind nagyon fontos.

Emellett persze a konkrét válaszból is szűrhetünk le következtetéseket. Ezért is kell jól meghatározni a kérdést, vagy kérdéseket.

Egy ilyen előszűréssel le tudjuk rövidíteni a kiválasztási folyamatot, mert sokkal kevesebb embert kell majd személyes interjúra behívnunk. Ez pedig időben, energiában és pénzben is kimutatható előnyökkel jár!

És mindez még a munkavállalók szemében is imázsépítő, ugyanis mi lehetünk az innovatív, újító cég.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés