A kuplung és a baljós hangok (x)

Bár már kezdünk egyre jobban belemenni az elektromos autók korába, még várhatóan sokáig tartani fogják magukat a robbanómotoros autók. De hát sokan odáig is vagyunk értük, nehezen képzeljük el a jövőt egy hangtalanul suhanó autóban.

A felbőgő motorok hangját nincs mi helyettesítse az új elektromos autókban. Márpedig képesek vagyunk egy autó hangjába is beleszeretni. Azonban nem csak ekkor fontos a hallásunk egy gépjármű esetén, hanem akkor is, ha épp egy hibát próbálunk diagnosztizálni. (x)

A kuplung olyan mint az elektromos autó

Az a hasonlóság az elektromos autókban és a kuplungban, hogy mindkettő nagyon halk. Feltéve, ha egyiknek sincs hibája.

A kuplung komoly hangarzenállal rendelkezik, mely akkor kerül elő, ha valami hiba van. Ilyenkor aztán furcsa, sőt inkább ijesztő hangokat is hallhatunk a kuplung használata közben, ami komoly hibára is utalhat. Érdemes figyelni ezekre a hangokra, és megnézni, hogy mely zaj, milyen hibára utalhat.

Hallgassunk kicsit bele ezekbe a baljós hangokba

Ha benyomod a kuplungot, majd beraknád egyesbe az autót és recsegést hallasz, máris gyanakodj. Ez több hibára is utalhat. Ha bowdennel működtetett kuplung van az autóban, akkor előfordulhat, hogy nem megfelelő a holtjáték. Ha egyik pillanatról a másikra érzékeljük ezt a hibát, akkor az lehet bowden hiba vagy a hidraulika hibája is. Igen ritka esetben akár a kuplungkiemelő villa tengelycsavarodása is lehet. Ha igen nagy hanggal jár a művelet, akkor extrém esetben akár a kuplungszerkezet törése is benne van a pakliban.

Ha induláskor nagyon mozog a motortérben a motor, és zörgő, csörgő, csattogó hangot hallasz, akkor ez a kettős tömegű lendkerék hibájára utal. Ez mielőbbi cserét kíván. Legyen szó akár lendkerékcseréről, akár egyéb alkatrészéről, keress rá az autód márkájára az Evo Autó Kft. oldalán, és megtalálod, amit keresel. Azért is ajánlom őket, mert nagyon jó megközelítés, hogy autómárkákon és autótípusokon keresztül keresheted meg az alkatrészt. Így garantáltan olyan terméket fogsz megrendelni, ami jó lesz az autódhoz, és gyorsabb is így a keresgélés.

A csapágyhang is lehet árulkodó. Ha a kuplung benyomásakor hallasz csapágyhangot, akkor valószínűleg a kinyomó csapágy szorul cserére. Ha a felengedést követően hallható csapágyhang, akkor szinte 100%, hogy a nyelestengely csapágyat hallod, ami jelzi, hogy cserét kérne.

evoauto autóalkatrész

Hallgassuk meg, hogy mit mond nekünk a kuplung és a váltó

Ha le szeretnéd tesztelni a kuplung állapotát, három lépésben könnyen megteheted:

  1. Hozd üzemmeleg állapotba a kuplungot. Ehhez menj pár kilométert, közben sűrűn válts, használd a kuplungot.
  2. Állj meg az autóval, a kéziféket pedig húzd be. Benyomott kuplung mellett tedd a sebességváltót a legnagyobb fokozatba, majd lépj a gázra annyira, hogy 2-3000 legyen a fordulat.
  3. Lendületesen engedd fel a kuplungot, és figyeld a fordulatszámot. Ha csökken és lefullad a motor, akkor jó a kuplungod. Ha nem így tesz, érdemes megnézetned.

(x) Hirdetői tartalom!

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés