Teljes értékű és gazdaságos-e a fűtés klímával? (x)

Az energiaárak drasztikus növekedése okán ma már nem egyértelmű, hogy a klímával való fűtés megéri-e vagy drága. Nem minden klímaberendezés alkalmas fűtésre, csak a kombinált üzemmódú hűtő-fűtő légkondicionálók, illetve a fűtésre optimalizált klímák. Az átmeneti időszakokban, tavasszal és ősszel komoly segítséget jelenthetnek a komfortos hőmérséklet eléréséhez.

Hogyan éri meg klímával fűteni? Milyen szempontokat kell figyelembe venni? Ennek jártunk utána.

A hőszivattyúkról röviden

Nem mehetünk el szó nélkül a hőszivattyúk mellett sem, ha a klímák témakörét vesszük górcső alá. A hőszivattyú tulajdonképpen energiát nyer bizonyos forrásokból: ez lehet a levegő, a föld vagy a víz. Ezen energiát pedig egy másik helyen biztosítja, és így érhetjük el a kellemes, számunkra megfelelő hőmérsékletet az otthonunkban, a munkahelyünkön. Az úgynevezett levegő-víz hőszivattyús rendszernek a része lehet a klíma is, amely a nyári melegben biztosítja a kellemes otthoni környezetet.

Lehetséges a fűtés klímával?

A távfűtéssel vagy a házközponti fűtéssel rendelkező lakásokban gyakori probléma a fűtési szezonon kívüli hűvösebb estéken az alacsony hőmérséklet, nyáron viszont főként a panelekben okoz nem kis kellemetlenséget a nagy meleg. Ezek elkerüléséhez a Zone Klíma légkondicionálói között megtalálod a hagyományos, hűtésre alkalmas készülékeket éppúgy, mint a magasabb energiabesorolású, télen fűtésre is használható, a pénztárcát kímélő klímákat.

Digital tablet screen with smart home controller on a wooden table

A fűtés lehetőségét a klíma kiválasztása előtt meg kell fontolni, be kell kalkulálni, mert utólag nem módosítható a készülék. A klímával történő fűtés komfortos és számos egyéb előnnyel is jár, ezek közül a legfontosabb talán a helyiség hőmérsékletének és a páratartalmának precíz szabályozhatósága, valamint a levegőszűrés.

Milyen klímaberendezés az ideális?

Amennyiben fűtésre is szeretnéd használni a légkondicionálót, mindenképp ennek megfelelő típust válassz. A klímák teljesítménye függ a külső hőmérséklettől, tartós, komoly hideg esetén nem minden berendezés képes hosszabb távon fűteni, egyeseknek csökkenhet a teljesítménye.

A split klímák 4 fontos elemből állnak: egy kompresszorból, egy beltéri (párologtató) és egy kültéri egységből (ez a kondenzátor), valamint egy fojtásból. Amennyiben fűtésre is akarod használni, akkor a külső egység téliesítését el kell végezni, ha nem képes a berendezés a fagymentesítésre, mert a lecsapódás miatt jegesedhet.

Minden esetben a helyiség méretéhez válassz megfelelő teljesítményű készüléket, különben nem lesz képes megfelelően hűteni, illetve fűteni. Érdemes a készülék COP- és SCOP-értékét is megvizsgálni. Minél nagyobb a SCOP/COP érték, annál gazdaságosabb a fűtés, annál nagyobb a klíma hatásfoka.

Megéri-e a klíma, ha fűtesz is vele?

A korszerű inverteres légkondicionálók nem csak csendesebbek, de gazdaságosabbak is a korábbi készülékekkel összehasonlítva. Klímával gyorsan felmelegíthetők a helyiségek.

A klímával való fűtés

  • energiatakarékos, környezetbarát megoldás,
  • bárhol kialakítható, ahol elektromos áram van,
  • nincs szükség hozzá engedélyeztetésre,
  • beszerelése egyszerű és gyors.

A magas energiaosztályú besorolás segít csökkenteni a hűtés-fűtés költségeit abban az esetben, ha a működés érdekében rendszeres karbantartásnak, tisztításnak veted alá.

Kedvezményes tarifák segítségével további költségmegtakarítás érhető el, így egy átlagos 100 m2-es családi ház, 4 klímával havi 40-50e Ft-ból befűthető. Hogy megéri-e neked vagy sem, azt az egyéb energiafogyasztásod, a jelenlegi fűtésköltséged függvényében döntheted el.

(x) Hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés