Érdemes elkezdeni az öngondoskodást? (x)

Az öngondoskodás tipikusan olyan dolog, amiről mindenki tudja, hogy jó lenne minél hamarabb elkezdeni, de javarészt addig halogatják a dolgot, ameddig csak lehet. A következő cikkben összegyűjtünk néhány érvet és érdekes információt, amik mind amellett szólnak, hogy érdemes mihamarabb elkezdeni gondoskodni a nyugdíjas éveidről.

Mire számíthatunk a nyugdíjas években?

Erre pontos választ nagyon nehéz lenne adni, de az biztos, hogy még a legoptimistább jóslatok is minimum borúsnak mondhatóak. Egyesek azt gondolják, hogy egyáltalán nem is kapnak majd nyugdíjat, mire odaérnek, a többség pedig úgy véli, hatalmas szakadék lesz a kapott összeg és a valódi megélhetéshez szükséges összeg között. 

Szeretnél Te is mihamarabb elkezdeni gondoskodni a jövődről? Indíts nyugdíjcélú megtakarítást, hogy a nyugdíjas éveid gondtalanok legyenek.

nyugdíjjas néni és egy fiatal kéz

A tanulmányok azt mutatják, hogy az ideális életkor az öngondoskodás elkezdéséhez 27 év lenne, hiszen így olyan sok év jut a kamatozásra, hogy szinte minimális erőfeszítés mellett lehet kényelmes nyugdíjas évekhez elegendő összeget megspórolni. Ezzel szemben a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az emberek javarészt 35 éves koruk körül szánják rá magukat, hogy belekezdjenek egy nyugdíjcélú megtakarításba.

Mire érdemes takarékoskodni?

A nyugdíjas éveknek javarészt arról kellene szólniuk, hogy kipihened a munkával töltött évtizedek fáradalmait, de a legtöbbeknek ez valójában több nyűggel és aggodalmaskodással járt, mint a korábbi mindennapok. A nyugdíj kevesebb, mint amit addig megszokhattunk, a testünk már mutatja az öregedés jeleit, több betegellátásra, vitaminra, gyógyszerre van szükség. 

Mivel a korábban megszokottaktól eltérően nincs betáblázva minden idejük, a friss nyugdíjasok tétlennek érzik magukat. Míg egyesek a könyvek, újságok vagy éppen a televíziózás irányába fordulnak, addig mások keresnek maguknak egy új hobbit. De be kell látni, hogy bármilyen tevékenységbe is kezdenek, legyen az kreativitás, barkácsolás, utazás, kertészkedés vagy éppen tanulás, az első eszközök, szettek beszerzése mindenképpen költséges lesz. Ezt pedig az állami nyugdíjból aligha tudják majd megengedni maguknak.

Gondoskodj szeretteidről, gondoskodj magadról!

Sokak fejében az a kép él, hogy a gyermeküket azzal tudják leginkább támogatni, hogy megveszik neki az első autót, házat, fizetik az esküvőt, stb. Pedig ha az anyagi lehetőségek csak annyit engednek, hogy egy valamire teljen, akkor érdemes inkább az öngondoskodásba fektetni. Nincs ebben semmi önzés, hiszen ezzel a saját gyermekeidet tudod megkímélni attól, hogy amikor az élete kezdene révbe érni, a nyugdíjas szülők ellátásáról is gondoskodnia kelljen. Így elmondható tehát, hogy a nyugdíjra való felkészüléssel nem csak magadnak segítesz.

(x) hirdetői tartalom

Media1 - Hírek a média világából
Hirdetés