Interjú Javorniczky Istvánnal (Media1, 2023. 01. 16.)

A Media1 podcast- és rádióműsorának vendége volt nemrégiben Javorniczky István Pulitzer-emlékdíjas újságíró, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), a mai Budapesti Metropolitan Egyetem / METU kommunikáció-újságírás szakának megalapítója, a Pulitzer Emlékdíjakról döntő bizottság tagja, aki épp a beszélgetés készítésekor, januárban lett 71 éves. Beszélgetésünk apropóját részben az is adta, hogy Javorniczky István nem sokkal korábban úgy döntött, befejezi a tanítást az egyetemen, ahol az újságírás szakot a kezdetektől, 2001-től, azaz több mint két évtizeden át vezette.

Javorniczky István Pulitzer-emlékdíjas újságíró, a BKF / METU kommunikáció-újságírás szakának leköszönő szakvezető docense
Javorniczky István Pulitzer-emlékdíjas újságíró, a BKF / METU kommunikáció-újságírás szakának leköszönő szakvezető docense a Media1 műsorának felvételekor

Javorniczky elmesélte, miért döntött úgy, hogy felhagy a tanítással és a szak vezetésével, és elárulta azt is, mik a tervei a következő időszakra. Sokat beszélgettünk arról, milyen irányba változott meg az újságírás az elmúlt évtizedekben, amióta 1976-ban elkezdett újságíróként dolgozni a „régi” Magyar Nemzetnél, miért hagyta ott a lapot 2000-ben és hogyan is indult el az újságíró szak megalapítása a kezdetben BKF néven működő felsőoktatási intézményben.

Természetesen a Media1 rákérdezett a Pulitzer-emlékdíjra is, melyet Javorniczky István még 1998-ban, a Magyar Nemzet munkatársaként kapott meg, és az is, hogy az elmúlt néhány évben az emlékdíj odaítélésében döntő grémiumnak Javorniczky István is tagja.

A beszélgetésben szó esett arról is, hogy Javorniczky István 1991-1998 között az akkoriban Sólyom László vezette Alkotmánybíróság sajtófőnöke volt. Javorniczky az ezzel kapcsolatos tapasztalatairól is beszámolt a Media1 műsorában.

A teljes beszélgetés meghallgatható az alábbi lejátszó segítségével!

 

A hanganyag letöltése | Lejátszó megnyitása új ablakban

Érdemes feliratkozni a vipcast powered by Media1 Podcastra! Elérhető a podcast Spotify-on, iTunes-on, Google Podcastben és más podcast platformokon keresztül is.

A Media1 hírportál a www.media1.hu oldalon érhető el. RSS csatornájára feliratkozva mindig elsőként értesülhet a média világának híreiről! Kérheti a Media1 híreit Telegram applikációval is.

A kérdés, aminek már most foglalkoztatnia kellene: a nyugdíj (x)

Sajnos nagyon sokaknak a nyugdíj kérdésköre, az, hogy lesz-e vagy sem, csupán akkor kezd előkerülni, amikor szüleik vagy ők maguk kerülnek az utolsó évtizedeikbe.

Általában a nyugdíjat szorosan kötjük az időskorhoz, s ilyen formán általában kerülünk mindent, ami ezzel kapcsolatos. Mi abban reménykedünk, hogy bejegyzésünk elolvasása után számodra is fontossá válik majd a téma annyira, hogy akármilyen idős is vagy, már elkezdj foglalkozni vele.

Tarts velünk, hogy mindent megtudj!

Miért nem szeretünk beszélni a nyugdíjról?

Ahogyan azt már a bevezetőnkben is említettük, a nyugdíj és az időskor sokak fejében kéz a kézben jár. Éppen ezért szeretjük terelni a témát. Senki nem szeret arra gondolni a húszas, harmincas, negyvenes éveiben, hogy egyszer majd ő maga is ebbe a korba kerül. Ennek azonban az a negatívuma, hogy így nagyon sokára tudunk kapcsolni, mit is kellene vagy épp kellett volna tenni azért, hogy egyáltalán legyen nyugdíjunk.

filter.hu nyugdíj

Lesz nyugdíjunk? Miért ne lenne?

A Filter.hu-n számos gazdasági témájú cikk jelenik meg a nyugdíjhoz kapcsolódóan, és ez nem meglepő. A kormány folyamatosan újabb és újabb döntéseket hoz, amelyeknek aztán komoly következményei lehetnek akár rád nézve is!

A nyugdíjra azért kell már most gondolnod, mert a sok változtatás miatt nagy esély van arra, hogy mire oda jutsz, hogy járna neked is az állami nyugdíj, már nem leszel rá jogosult. A nyugdíjadat nagyban befolyásolja, mennyit és hogyan dolgozol mostantól egészen az időskorig! Nem véletlen az sem, hogy a bankok és a pénzügyi tanácsadók is gyakran beszélnek arról, hogy érdemes már a húszas, harmincas éveidben előre félretenni némi pénzt egy külön számlára, hogy mikor arra kerül a sor, legyen megtakarításod.

A legrosszabb lehetőségek, amelyre nem szeretünk gondolni

Persze most felmerülhet benned, hogy tényleg olyan fontos-e ezzel a témával foglalkozni?! Az a helyzet, hogy nagyon is lényeges tudni, hogy mennyi nyugdíjad lesz majd, ugyanis jelenleg, amikor ez a bejegyzés készül, a minimálnyugdíj 50-55 ezer forint körül jár. Ez pedig egészen odáig vezethet, hogy a nyugdíjasok szinte az éhezés szélére kerülnek. Ne hagyd, hogy ilyen sorsra juss, tegyél ellene már most! Hatvan, hetven, nyolcvan évesen már nem fogsz tudni tenni azért, hogy megemeld egy kicsit a bevételed, azt pedig nem tudhatod, hogy a gyermekeid fognak-e majd támogatni vagy sem.

A lényeg tehát, hogy időről időre foglalkozz a leendő nyugdíjaddal, azzal, hogy mennyit kapsz majd, és hogy mit kell már most megtenned, ha azt szeretnéd, hogy kényelmesen élj, amikor szeretnéd letenni végre a munkát.

Te mit tettél eddig, hogy nyugdíjasként tényleg az arany éveid élhesd?

(x) Hirdetői tartalom