A késő őszi és téli hónapok faluhelyen régen (és sok háznál most is) fontos dolgot jelentettek: elérkezett a disznóvágási szezon. Ilyenkorra minden bizonnyal már csak elvétve akad a kamrában egy-egy száraz kolbászvég vagy darabka szalonna, így itt az ideje annak, hogy a mostanra gondosan felhizlalt sertések leölése és feldolgozása megkezdődjön.
Bár vidéken (főleg az alföldi tanyavilágban) még ma is sok háznál tartanak haszonállatot, a legtöbben már nemcsak maguk állnak neki a vágásnak, hanem felkérnek egy hivatásos böllért is segítőnek.
Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy a háziaknak nem kell felkészülniük az eseményre. Többek között be kell szerezni a szükséges felszerelést, például a Friedr. Dick & Victorinox termékek webáruházának hentes eszközei közül.
Miért hasznos, ha közreműködik egy böllér is a disznótoron?
Míg egy átlagos háznál egy szezonban maximum 4-5 sertést vágnak le, addig egy böllér akár napi szinten teljesíti ezt a mennyiséget, így mondhatni, hogy ez számára már rutinmunka.
A jelenléte nemcsak azért hasznos, mert gyorsan, minél kevesebb szenvedéssel és szakszerűen ki tudja oltani az állat életét, hanem a bontás és a feldolgozás során is a megfelelő sorrendben alkalmazza a szükséges lépéseket. Persze ne higgyük azt, hogy a böllér egymaga elvégez minden munkát, hisz egy disznótoron mindig rengeteg a feladat, így elkél a sok dolgos kéz.
Ám, ha akad valaki, aki menedzseli az egész munkafolyamatot, akkor minden sokkal gyorsabban halad, és estére a társaság már az asztalnál ülve jóízűen fogyaszthatja el a disznótoros vacsorát.
Milyen eszközöket szerezzünk be?
A meghívott böllér egészen biztosan magával hozza majd a saját szerszámait, de azt ne várjuk el, hogy mindenkinek ő biztosítsa a szükséges segédeszközöket. Miket készítsünk tehát elő?
Nos, először is éles kések biztosan kelleni fognak, ezekből minél több van, annál jobb. Fontos, hogy mindenkinek jusson, így nem kell egymásra várni és ezzel feleslegesen késleltetni a munkafolyamatokat. Persze, itt ne a sima konyhakésekre gondoljunk, érdemes kifejezetten henteseknek készült termékeket választani.
Ezenfelül álljanak rendelkezésre bordakihúzók, csontfűrészek és bárdok, valamint készítsünk elő több vágódeszkát és késélezőt is, hátha lesz olyan a csapatban, aki nincs megelégedve a saját eszköze élével.
Mindemellett fontos ügyelni a higiéniára is; mindig legyen kéznél tiszta víz és mosószer, a használt mosogatóvizet pedig gyakran cseréljük. A disznótor után alaposan tisztítsunk meg és fertőtlenítsünk le minden szerszámot, munkaasztalt, és mossuk fel a padlót is.
Kezdődjék a lakoma!
Minden valamire való sertéstor egy finom vacsorával végződik, ahol természetesen a friss “disznóságok” játsszák a főszerepet a menüben.
Ilyenkor az asztal roskadozik az ízletes ételek alatt, a fogásokat desszertként aprósütemények kísérik, a lakomát pedig jóféle borral öblítik le. Így a fáradtság és az egész napos munka ellenére az este vigalommal fejeződik be.
(x) hirdetői tartalom